Incarlopsa: wzrost dzięki automatyzacji

13 maj 2020

Incarlopsa, hiszpański producent mięsa, wykorzystuje najnowsze technologie w całym swoim procesie logistycznym w celu utrzymania wysokiej wydajności i ciągłości łańcucha chłodniczego, co przekłada się na zwiększenie bezpieczeństwa składowanych produktów. Mecalux wspierał rozwój firmy, dostarczając w ostatnich latach automatyczne systemy magazynowe oraz oprogramowanie Easy WMS do jej magazynów przy zakładach produkcyjnych w Tarancón i Corral de Almaguer nieopodal Madrytu.

Zakład produkcyjny w Tarancón należy do najnowocześniejszych w Hiszpanii. Mecalux miał swój udział w wielu projektach rozbudowy i modernizacji zaplecza magazynowego tego obiektu, takich jak automatyzacja chłodni i magazynu do składowania w temperaturze otoczenia, a także montaż trzech bloków regałów do składowania akumulacyjnego obsługiwanych przez automatyczne wózki Pallet Shuttle. Najnowszy projekt zrealizowany dla Incarlopsy to budowa automatycznego magazynu samonośnego o wysokości 26 m z czterema korytarzami. Magazyny przy zakładzie w Tarancón mieszczą łącznie ponad 8000 palet.

W Corral de Almaguer firma posiada dojrzewalnię szynek. Mecalux uruchomił tutaj dwa automatyczne magazyny – jeden w mroźni, drugi w chłodni. Ich łączna pojemność umożliwia składowanie 6560 palet.

Victorino Carabantes González – Dyrektor Generalny. ds. Inżynieryjnych w firmie Incarlopsa
Największe korzyści, jakie odnieśliśmy za sprawą automatyzacji logistyki, to bezpieczeństwo i kontrola. Z jednej strony zwiększyliśmy bezpieczeństwo personelu i obiektów. Wszelka nieuwaga i dekoncentracja operatorów może doprowadzić do wypadków, niekiedy groźnych dla zdrowia pracowników, a ono jest dla nas najważniejszą wartością. Z drugiej strony zaś dzięki kontroli nad składowanymi produktami, jaką mamy teraz, w każdym momencie znamy stan magazynowy i lokalizację każdego produktu. Automatyzacja pozwoliła zupełnie wyeliminować ryzyko i konsekwencje wystąpienia błędu ludzkiego”.

Incarlopsa usprawnia składowanie produktów mięsnych dzięki automatyzacji

Hiszpański lider w produkcji wieprzowiny

Działająca od 1978 roku Incarlopsa to producent wysokiej jakości wyrobów z mięsa wieprzowego, głównie wędlin, szynek i kiełbas iberyjskich i gotowanych. Na rynku hiszpańskim są one dostępne w sprzedaży wyłącznie w sieci supermarketów Mercadona. Część produkcji jest eksportowana do innych krajów Europy, a także do Korei, Japonii, Hongkongu i Chin oraz na Filipiny.