Duża pojemność i niskie zużycie energii w dwóch mroźniach Olot Meats Group

Duża pojemność i niskie zużycie energii w dwóch mroźniach Olot Meats Group

Mecalux wyposażył w regały przesuwne dwie mroźnie zakładów mięsnych Càrniques de Juià i Càrniques Celrà

Duża pojemność i niskie zużycie energii w dwóch mroźniach Olot Meats Group

Mecalux wyposażył dwie nowe mroźnie zakładów mięsnych Càrniques de Juià y Càrniques Celrà należących do grupy Olot Meats Group zlokalizowane w katalońskiej Gironie. W obu obiektach zastosowano regały przesuwne Movirack, które doskonale sprawdzają się w mroźniach. Dzięki akumulacji palet powierzchnia dostępna w obiektach jest optymalnie wykorzystana, co przyczynia się bezpośrednio do obniżenia zużycia energii. Oba magazyny mieszczą łącznie ponad 19 500 palet.

  • Zdjęcia
  • Dane techniczne
    Mroźnia firmy Càrniques Celrà
    Powierzchnia: 3712 m2
    Liczba komór: 4
    Pojemność magazynowa: 10 380 palet
    Liczba pozycji asortymentowych: 20–25
    Wymiary palety: 800 / 1000 x 1200 mm
    Maksymalna waga palety: 1300 kg
    Wysokość regałów: 12,5 m
    Mroźnia firmy Càrniques de Juià
    Powierzchnia: 2958 m2
    Liczba komór: 3
    Pojemność magazynowa: 9126 palet
    Liczba pozycji asortymentowych: 20–25
    Wymiary palety: 800 / 1000 x 1200 mm
    Maksymalna waga palety: 1500 kg
    Wysokość regałów: 12,5 m
  • Pobierz PDF

O firmie Olot Meats Group

Grupa Olot Meats Group, do której należą Olot Meats, Càrniques de Juià i Càrniques Celrà, jest jednym z największych przedstawicieli branży mięsnej w Hiszpanii. Wszystkie trzy firmy posiadają nowoczesne zakłady w katalońskiej Gironie, gdzie zatrudniają łącznie 1200 osób, które czuwają nad poszczególnymi etapami procesu produkcyjnego – od skupu zwierząt rzeźnych po sprzedaż mięsa konsumentom.

Od początków swojej działalności, które sięgają 1987 roku, Olot Meats Group dynamicznie poszerza sieć handlową. Obecnie, poza Hiszpanią, posiada oddziały we Francji i w Rosji, a jej produkty trafiają na rynki ponad stu państw Europy, Azji, Afryki, Ameryki i Oceanii.

Dwie mroźnie

Logistyka jest jednym z kluczowych i najbardziej wymagających procesów realizowanych przez Olot Meats Group. W branży mięsnej obowiązują bardzo rygorystyczne przepisy, których celem jest zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego, wartości odżywczej i jakości produktów. Dlatego tak ważne są odpowiednie warunki składowania mięsa oraz dystrybucja zamówień. Procesy te muszą odbywać się bez najmniejszych błędów.

Z uwagi na rosnącą w ostatnich latach produkcję grupie zaczął doskwierać brak miejsca w mroźniach. „Dotychczasowa pojemność magazynowa okazała się niewystarczająca, by pomieścić więcej produktów” – wyjaśnia Xavier Roca, Dyrektor Generalny zakładów mięsnych Càrniques Celrà i Càrniques de Juià.

Aby rozwiązać ten problem, uruchomiono dwie nowe mroźnie, w których panuje temperatura kontrolowana -28ºC: jedną, o powierzchni 3712 m2 i składającą się z czterech komór, dla firmy Càrniques Celrà, drugą, która zajmuje 2958 m2 i jest podzielona na trzy komory, dla firmy Càrniques de Juià. Do obiektów trafia cała produkcja i każdego dnia opuszcza je 800–1000 palet z towarem wysyłanych do odbiorców z różnych stron świata.

Wyposażenie obiektów powierzono Mecaluxowi, ponieważ zdaniem Dyrektora Generalnego obu przedsiębiorstw „firma ta posiada rozległe doświadczenie w branży i oferuje wysokiej jakości systemy składowania”.

Jedno rozwiązanie

Po przeprowadzeniu wnikliwej analizy potrzeb firmy Mecalux zaproponował wdrożenie w obu mroźniach tego samego rozwiązania: regałów przesuwnych Movirack.

Regały przesuwne to system składowania akumulacyjnego, który maksymalnie wykorzystuje przestrzeń dostępną w magazynie. Pozwala to magazynować większą liczbę palet na tej samej powierzchni. „Zwiększyliśmy nie tylko pojemność magazynową, lecz w konsekwencji tego również produkcję” – wskazuje Xavier Roca.

Regały przesuwne Movirack to rozwiązanie bardzo często stosowane w mroźniach i chłodniach zakładów mięsnych. Dzięki optymalnemu obiegowi zimnego powietrza między składowanymi paletami znacząco ograniczają zużycie energii elektrycznej potrzebnej, by utrzymać w obiekcie niską temperaturę.

Regały zamontowane w obu mroźniach zakładów mięsnych należących do Olot Meats Group mają 12,5 m wysokości i są podzielone na pięć, sześć lub siedem poziomów. W czterech komorach mroźni firmy Càrniques Celrà mieści się 10 380 palet, natomiast pojemność trzech komór mroźni firmy Càrniques de Juià umożliwia składowanie 9126 palet. Asortyment składowany w tych dwóch obiektach obejmuje około 20 pozycji.

Pomimo tego, że jest to system składowania akumulacyjnego, Movirack zapewnia bezpośredni dostęp do każdej palety. Dostęp do miejsc składowania poszczególnych palet uzyskuje się po otwarciu korytarza roboczego. Jest to możliwe dzięki umieszczeniu regałów na ruchomych podstawach.

Naszą szczególną uwagę zwróciły jakość i sprawne funkcjonowanie regałów” – wylicza Xavier Roca. Operatorzy wydają polecenie otwarcia korytarza za pomocą pilota radiowego.

Ruch regałów jest w pełni monitorowany i bezpieczny. System jest wyposażony w elementy napędowe i urządzenia elektroniczne, a także następujące zabezpieczenia:

  • bariery zewnętrzne: zatrzymują ruch regałów, gdy w korytarzu roboczym znajdzie się operator lub wózek widłowy;
  • bariery wewnętrzne: wykrywają w korytarzu roboczym obecność obiektów uniemożliwiających prawidłowe działanie systemu;
  • przyciski awaryjne: natychmiastowo zatrzymują ruch regałów w przypadku awarii;
  • fotokomórki zbliżeniowe: pozwalają na bezpieczne i łagodne zatrzymanie regałów.

Xavier Roca – Dyrektor Generalny firm Càrniques Celrà i Càrniques de Juià
Jesteśmy bardzo zadowoleni z obu magazynów wyposażonych przez Mecalux. Montaż regałów przesuwnych odbył się w uzgodnionym terminie, a nasi pracownicy bardzo szybko nauczyli się obsługi tego systemu. Dzięki temu proces logistyczny przebiega sprawniej i mamy lepszą kontrolę nad towarem”.

Większa pojemność magazynu, by sprostać wzrostowi produkcji

Dzięki uruchomieniu nowych mroźni zarówno Càrniques Celrà, jak i Càrniques de Juià zwiększyły pojemność swoich magazynów, w których mogą obecnie składować wszystkie swoje produkty. Zainstalowane przez Mecalux regały Movirack pozwoliły osiągnąć ten cel bez konieczności powiększania powierzchni obiektów.

Regały przesuwne to idealne rozwiązanie do składowania produktów spożywczych w chłodniach i mroźniach, ponieważ umożliwiają obniżenie kosztów zużycia energii. Ponadto regały można dostosować do właściwości i rozmiarów różnego typu produktów.

Obie firmy notują dynamiczny wzrost i obecnie pod względem wysokości obrotów plasują się w pierwszej dziesiątce hiszpańskich producentów mięsa. Z tego powodu pojemny magazyn umożliwiający dalszy rozwój i terminowe zaopatrywanie odbiorców był dla każdej z nich inwestycją absolutnie konieczną.

Korzyści dla firmy Olot Meats Group

  • Maksymalne wykorzystanie powierzchni magazynowej: system Movirack zwiększa gęstość składowania palet w mroźniach firm Càrniques Celrà i Càrniques de Juià, umożliwiając składowanie łącznie 19 506 palet.
  • Bezpieczeństwo: zastosowane w obiektach systemy bezpieczeństwa gwarantują bezpieczne i wydajne korzystanie z regałów przesuwnych.
  • Oszczędność kosztów: regały Movirack pozwalają znacząco ograniczyć zużycie energii elektrycznej niezbędnej do utrzymania niskiej temperatury.
Mroźnia firmy Càrniques Celrà
Powierzchnia: 3712 m2
Liczba komór: 4
Pojemność magazynowa: 10 380 palet
Liczba pozycji asortymentowych: 20–25
Wymiary palety: 800 / 1000 x 1200 mm
Maksymalna waga palety: 1300 kg
Wysokość regałów: 12,5 m

Produkty wykorzystane w realizacji

Zapytaj eksperta +48 22 307 43 80

Prośba o informację i/lub ofertę