Automatyczny magazyn jogurtów rzemieślniczych firmy El Pastoret de la Segarra

12 sie 2019

El Pastoret de la Segarra, katalońska firma produkująca jogurty i inne wyroby mleczne, planuje uruchomić przy swoim zakładzie produkcyjnym w Sant Guim de Freixenet w prowincji Lleida automatyczny magazyn mieszczący 1832 palety. W obiekcie zostanie utworzona strefa kompletacyjna z kanałami przepływowymi, która usprawni przygotowywanie zamówień, natomiast całym procesem magazynowym będzie zarządzać opracowany przez Mecalux program Easy WMS.

Z uwagi na rodzaj składowanych produktów w magazynie będzie panowała temperatura kontrolowana 4ºC. Po obu stronach dwóch korytarzy zostaną zamontowane regały o podwójnej głębokości, których wysokość wyniesie 13 m, a długość 33 m. W każdym korytarzu będzie pracowała układnica dwukolumnowa z widłami teleskopowymi o podwójnym zasięgu, które umożliwiają dostęp do obu ładunków.

Automatyczny magazyn jogurtów rzemieślniczych firmy El Pastoret de la Segarra

Na dolnym poziomie jednego z bloków regałów zostaną zamontowane kanały przepływowe, do których ładunki będzie dostarczać układnica. Naprzeciwko magazynu staną kolejne dwa bloki kanałów przepływowych z biegnącym przez środek korytarzem, po którym będzie się przemieszczał wózek wahadłowy transportujący palety do odpowiednich kanałów.

Od małej serowarni do nowoczesnej fabryki

Założona w 1992 roku rodzinna firma El Pastoret de la Segarra, zdobyła uznanie konsumentów twarożkami i innymi produktami mlecznymi wytwarzanym tradycyjnymi metodami. W 2010 roku wzrost popytu i zwiększenie udziału w rynku skłoniły właścicieli do modernizacji zakładu produkcyjnego, który jest obecnie jedną z najnowocześniejszych w Europie fabryk produktów mlecznych. Powstają tutaj innowacyjne wyroby według tradycyjnych receptur.