
Logistyka żywości – definicja i sposoby optymalizacji
Logistyka żywności mierzy się z wyzwaniami takimi jak kontrola identyfikowalności produktów, składowanie towarów w optymalnych warunkach czy ograniczenie kosztów związanych z utrzymywaniem kontrolowanej temperatury. Ze względu na te właściwości wiele firm działających w sektorze spożywczym sięga po rozwiązania automatyczne i cyfrowe, aby usprawnić realizację operacji, prowadzić skrupulatną kontrolę zapasów i zapewnić maksymalne bezpieczeństwo żywności.
Logistyka żywności – co to jest?
Polega na wydajnym zarządzaniu łańcuchem dostaw produktów spożywczych od punktu początkowego po dotarcie do klienta końcowego. Obejmuje szereg takich procesów i aktywności jak:
-
Nabycie i zaopatrzenie. Zakup i zaopatrzenie w surowce i produkty spożywcze od producentów czy rolników.
-
Składowanie. Przechowywanie produktów w odpowiednich instalacjach, które zapewnią utrzymanie jakości i bezpieczeństwa produktów, jak chłodnie czy mroźnie.
-
Zarządzanie zapasami. Kontrola i monitorowanie zapasów, aby zapobiec ich nadmiarowi lub brakowi i zapewnić odpowiednią rotację.
-
Transport i dystrybucja. Ruch artykułów między poszczególnymi ogniwami łańcucha dostaw, zapewniający dostawę produktów w dobrym stanie i w ustalonym terminie do punktów sprzedaży lub klientów końcowych.
Logistyka żywności odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu terminowych dostaw świeżych produktów, realizowanych w odpowiednich warunkach, zgodnych z ustalonymi standardami jakości i bezpieczeństwa.
Optymalizacja logistyki w sektorze spożywczym
Optymalizacja procesów logistycznych jest niezwykle ważna we wszystkich sektorach, a szczególnie w przypadku branży spożywczej, gdzie każdy błąd może mieć negatywny wpływ na zdrowie publiczne. Aby zbudować wydajny i bezawaryjny łańcuch dostaw, producenci i dystrybutorzy produktów spożywczych wdrażają automatyczne systemy składowania.
Automatyczny transport żywności
Zautomatyzowanie transportu towarów to jedna z sił napędowych logistyki żywności, ponieważ usprawnia realizację operacji i wewnętrznego transportu produktów między strategicznymi obszarami, np. strefą magazynowania i liniami produkcyjnymi.
Reprezentatywnym przykładem jest największa w Europie przetwórnia cukru, w której firma British Sugar wdrożyła system przenośników paletowych Mecaluxu, łączący magazyn z halą produkcyjną. Samuel Chapman, dyrektor ds. zakupów British Sugar podkreśla, że „teraz cały przepływ towaru odbywa się automatycznie, z wykorzystaniem przenośników, układnic i wózków Pallet Shuttle, dzięki czemu możemy uzyskać wydajność umożliwiającą sprawne zaopatrywanie odbiorców”. Automatyzacja transportu wewnętrznego jest kluczowa dla logistyki producenta cukru, ponieważ gwarantuje sprawną realizację zadań i bezpieczne zarządzanie 3000 palet dziennie.
W logistyce żywności przenośniki automatyczne zapewniają ciągły przepływ produktów, czego przykładem jest należąca do grupy Medina firma Elaborados Cárnicos Medina, wiodący na rynku hiszpańskim i znaczący w Europie producent mięsa wołowego. W zakładzie firmy przenośniki Mecaluxu łączą magazyn z obszarami, w których realizowane są procesy krojenia, dojrzewania, cięcia i pakowania. To rozwiązanie umożliwia zarządzanie do 680 pojemników na godzinę w temperaturze 2ºC, utrzymując łańcuch chłodniczy i gwarantując optymalną konserwację mięsa.

Przygotowywanie zamówień w logistyce żywności
Przygotowywanie zamówień jest jedną z najbardziej wymagających operacji w branży spożywczej. W centrum dystrybucyjnym spółdzielni rolniczej Copacol automatyzacja strefy kompletacji w temperaturach chłodniczych i ujemnych pozwala operatorom bezbłędnie skompletować 400 zamówień na dzień. Obszar wyposażony jest w wózki wahadłowe i 306 kanałów przepływowych o podwójnej głębokości, co zapewnia stałą dostępność towaru. Dzięki zastosowaniu robotów ta brazylijska spółdzielnia zwiększyła wydajność o 20% i wysyła około 2000 ton mięsa dziennie.
Konya Şeker, największy turecki producent cukru, również wdrożył podobne rozwiązanie w centrum logistycznym w Çumra. Wózek wahadłowy odkłada palety w kanałach przepływowych, zapewniając do nich bezpośredni dostęp, skąd operatorzy pobierają jednostki potrzebne do skompletowania zamówienia. Dzięki temu firma może rozdystrybuować codziennie 2000 palet z czekoladami i ciastkami do supermarketów czy sklepów w Turcji.

Ciągłe i bezpieczne składowanie żywności
Składowanie jest jedną z najważniejszych operacji logistyki żywności. Firmy działające w branży spożywczej potrzebują systemów, które zapewnią bezpieczną obsługę żywności oraz wysoką wydajność.
Hiszpańska firma mleczarska Esnelat ─ spółka należąca do grupy Iparlat ─ sięgnęła po automatyczne systemy składowania, aby sprostać wzrostowi produkcji. Firma wdrożyła 10 układnic, aby umożliwić składowanie i wysyłkę 350 000 palet gotowych produktów rocznie.
W Polsce firma Lantmännen Unibake, jeden z europejskich liderów w produkcji świeżych i mrożonych wyrobów piekarniczych, wdrożyła dwa magazyny automatyczne i sześć układnic, które działają przez całą dobę. Dzięki zastosowaniu urządzeń transportu bliskiego możliwa jest nieprzerwana realizacja przyjęć palet z fabryki lub innych magazynów oraz dystrybucja 100 palet/godzinę na terenie Europy.

Optymalizacja przestrzeni w celu zmniejszenia zużycia energii w chłodniach
Firmy zajmujące się logistyką żywności, które zarządzają produktami mrożonymi, poza poprawą produktywności i bezpieczeństwa powinny zoptymalizować przestrzeń składowania, aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej na ochłodzenie komory. Automatyczne systemy akumulacyjne pozwalają osiągnąć najlepsze rezultaty – sprawność, maksymalną pojemność składowania, wysoką wydajność i skuteczne zarządzanie towarem.
Firma Bem Brasil, brazylijski producent mrożonych frytek, w swoim magazynie, w którym panuje temperatura -30ºC, wdrożyła automatyczny system Pallet Shuttle Mecaluxu w połączeniu z układnicami, aby zmniejszyć zużycie energii. W Portugalii największy producent kiwi na Półwyspie Iberyjskim, Kiwi Greensun, uruchomił automatyczny magazyn samonośny, który działa w temperaturze chłodzenia wynoszącej między 0 a 0,5ºC i wilgotności na poziomie 97%. Ma to na celu zachować walory smakowe i właściwości 10 400 ton owoców kiwi składowanych w ciągu roku.
Kontrolowanie temperatury jest istotne nie tylko w przypadku składowania produktów spożywczych, ale również napojów, jak np. whiskey. Destylarnia Rabbit Hole Distillery ukończyła budowę magazynu w Stanach Zjednoczonych o pojemności wynoszącej 24 500 beczek, który dostosowuje się do zmian temperatury, wspomagając dojrzewanie whiskey. Regały zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić maksymalny przepływ powietrza pomiędzy poziomami składowania, biorąc pod uwagę zmiany temperatury w stanie Kentucky, które oscylują między -12 a 48ºC w zależności od pory roku.

Oprogramowanie zapewniające całkowitą identyfikowalność w logistyce żywności
Monitorowanie zapasów w czasie rzeczywistym jest kluczowe dla logistyki żywności. Producenci i klienci coraz częściej wymagają całkowitej identyfikowalności produktów spożywczych. Spełnienie tego wymogu umożliwia cyfryzacja procesów, która oferuje skrupulatne i wydajne zarządzanie zapasami, a także maksymalne zwiększenie wydajności operatorów.
Congelados de Navarra, jeden z europejskich liderów w zakresie produkcji i sprzedaży mrożonych warzyw, zarządza czterema magazynami automatycznymi jednocześnie za pomocą Easy WMS Mecaluxu. Oprogramowanie m.in. monitoruje towar na paletach od momentu produkcji, przypisuje lokalizacje do każdego artykułu na regale, kontroluje stan zapasów i usprawnia wysyłkę palet do stref mieszania. Wszystko to koncentruje się na kluczowej przesłance dla każdej firmy działającej w branży spożywczej – identyfikowalności.

Logistyka żywności – identyfikowalność, wydajność i bezpieczeństwo
Logistyka żywności i napojów wymaga racjonalnego i bezpiecznego działania, dzięki któremu produkty docierają do klienta końcowego w dobrym stanie. Aby zapewnić wydajną i bezbłędną obsługę asortymentu, coraz więcej firm z branży spożywczej stawia na zalety, jakie niesie ze sobą automatyzacja i cyfryzacja łańcucha dostaw.
Jeśli dążysz do wdrożenia najnowszych technologii w celu usprawnienia logistyki żywności, to dobrze trafiłeś! Mecalux specjalizuje się w automatyzacji magazynów producentów i dystrybutorów żywności i umożliwia zarządzanie nimi za pomocą systemu magazynowego Easy WMS. Skontaktuj się z nami, abyśmy wspólnie przenieśli logistykę Twojej firmy na wyższy poziom.